Kako anksioznost uništava veze (i šta možete da učinite povodom toga)

Postoji obilje informacija o tome kako anksioznost uništava naše zdravlje—mentalno, emocionalno i fizičko. Da li ste razmislili o tome kakve posledice anksioznost može imati na zdravlje vaše veze?

Anksioznost može da uzrokuje napade panike, preplavljujuća osećanja straha, kao i opšte osećanje neprijatnosti i tenzije. Ona može da preuzme vaše misli i “krvari” u mnoga područja vašeg života.

Ako osećate da postoje tenzije u vašem partnerskom odnosu, anksioznost može igrati ulogu u tome. Da li vaša ili partnerova anksioznost može da stavlja vašu vezu u zonu rizika?

Evo kako i zašto anksioznost može da uništi vezu, kao i šta možete da preduzmete u pogledu toga.

  1. Anksioznost rastura poverenje i osećanje povezanosti…

Anksioznost uzrokuje strah i brigu koja može da utiče na to da postanete manje svesni vaših istinskih potreba u datom trenutku. Ali, ona može da utiče na to da ste manje osetljivi i na partnerove potrebe. Ako se brinete oko toga šta bi moglo da se desi, veoma je teško obratiti pažnju na ono što se dešava u sadašnjem trenutku. Kada se osećate preplavljeno, vaš partner može da se oseća kao da niste prisutni.

…zato, istrenirajte mozak i um da živite u sadašnjem trenutku. Ako primetite strah ili brigu koja utiče na vaše misli da odlutaju, napravite pauzu i razmislite o tome što znate (a ne o onome što ne znate). Smirite se pre nego što preduzmete nešto. Možete da načinite smislene korake ka tome da stvorite poverenje u vašeg partnera.  Otvoreno podelite kada se osećate zabrinuto, i svesno potražite pomoć od partnera (fizički ili verbalno), kada biste inače reagovali tako što se povlačite u strahu ili reagujete napadom.

  1. Anksioznost uništava vaš autentičan glas, i uzrokuje paniku i odugovlačenje…

Neko ko ima tendenciju da bude anksiozan može imati problema u tome da izrazi svoja autentična osećanja. Takođe, može biti teško održavati razumne granice, tako što će osoba tražiti pažnju ili prostor koji joj je potreban.

Pošto je samo iskustvo anksioznosti dosta neprijatno, nesvesno možete pokušavati da ga odgodite. Sa druge strane, anksioznost može da utiče na to da verujete kako morate da pričate o nečemu odmah i smesta, a istina je da bi mala pauza i promišljanje problema (sa obe strane) bilo više nego korisno.

Ako ne iskazujete to što stvarno mislite ili osećate, anksioznost može da postane sve snažnija. Dodatno, vaše emocije mogu da se otrgnu kontroli, ako ih držite unutra. Možete da postanete preplavljeni i zauzmete odbrambeni stav.

…zato, prepoznajte svoja osećanja što pre. Osećanje ili briga ne mora da bude katastrofa kako bi joj dali dužnu pažnju. Priđite partneru sa ljubaznošću, tako da ne odugovlačite, ali nemojte ni da paničite. Takođe, pronađite vreme da “otpakujete” neke od misli i strahova koji vam se vrzmaju po glavi; oni isisavaju vaše vreme i energiju.

psihoterapija, psihoterapija online, online psihoterapija, anksioznost, depresija, savetovanje, psihologija, psiholog, mentalno zdravlje
Pošto je anksioznost preterana reakcija straha, ona vas može naterati da budete previše fokusirani na sebe i svoje potrebe/brige, stvarajući tako dodatni pritisak na partnerski odnos.
  1. Anksioznost utiče na to da se ponašate sebično…

Pošto je anksioznost u suštini preterana reakcija straha, neko ko je doživljava može da se fokusira previše na njegove ili njene probleme i brige.

Vaše brige i strahovi mogu da bez potrebe stavljaju dodatni pritisak na vašu vezu. Možete da osećate da je potrebno da se brinete, kako bi zaštitili sebe u vašoj vezi, ali to vas može i sprečavati da imate saosećanje za drugog i da budete ranjivi zajedno sa svojim partnerom.

Ako vaš partner doživljava anksioznost, možete da razvijete ogorčenost i da i vi reagujete na sebične načine. Stavovi i perspektive koje imamo mogu delovati zarazno. Držanje nivoa stresa pod kontrolom je pogotovo važno kada se vaš partner oseća anksiozno, uznemireno ili odbrambeno.

…zato, obratite pažnju na sopstvene potrebe, a ne strahove. Kada primetite kako ste puni straha ili zauzimate odbrambeni stav, uzmite malo vremena da razmotrite saosećanje koje imate prema sebi i vašem partneru. Jasno zatražite podršku koja vam je potrebna kako biste se osećali voljeno i shvaćeno. Izvinite se zbog toga što vas je anksioznost naterala da se osećate opsednuto sobom i svojim problemima.

  1. Anksioznost je suprotno od prihvatanja…

Zdrav oblik brige će vam reći da “nešto nije u redu”; to možda dolazi sa brzim probadanjem u predelu srca ili stezanjem u stomaku. Ovaj signal vam pomaže da delate, kao kada branite nekoga prema kome su se drugi ponašali loše.

Nezdravi nivoi anksioznosti vas mogu naterati da se osećate kao da je emocionalna “stena” u vašem stomaku tu skoro sve vreme. Anksioznost utiče na to da odbijate stvari koje nisu opasne i da izbegavate stvari koje mogu da vam koriste. Takođe, može da vas spreči da preduzmete zdrave ispravne akcije da promenite stvari u vašem životu koje vas povređuju, pošto vas teraju da se osećate bespomoćno i zaglavljeno.

…zato, praktikujte to osećanje neprijatnosti. Ne morate da ignorišete ili da budete opsednuti neprijatnim mislima. Uradite nešto konstruktivno. Nekada, vaš partner samo želi da budete prisutni sa njenin/njegovim osećanjima, a nekada bi trebalo da podarite tako nešto sami sebi. Možete da pokažete prisutnost prema svom partneru pogledom i dodirom, a da budete sa sobom putem dubokog disanja.

  1. Anksioznost vam uzima radost…

Doživljaj radosti podrazumeva osećaj sigurnosti ili slobode. Anksioznost nas tera da se osećamo ili uplašeno ili ograničeno. Dalje, mozak i telo koji su pod stresom će mnogo teže iskusiti užitak u seksu ili intimnosti. Negativne misli i strahovi utiču na sposobnost osobe da bude prisutna unutar veze, potencijalno “isisavajući” radost iz sadašnjeg trenutka.

…zato, nemojte da doživljavate sebe previše ozbiljno. Možete da koristite smisao za humor kako biste prevazišli anksioznost. Zapamtite da se smejete i igrate sa vašim partnerom. Radost fizički leči i teši vaš um na načine koji su vitalni za zdravu vezu.

KAKO ANKSIOZNOST SLABI, VAŠA VEZA JAČA.

Stvaranje odnosa poverenja u vašoj vezi može da smanji moć koju anksioznost ima. Razumevajući kako anksioznost utiče na vašu vezu, možete da napravite pozitivne promene u dinamici vašeg partnerskog odnosa.

Terapeut koji je specijalizovan za tretman anksioznosti može vam dalje pomoći u razumevanju anksioznosti i da prestanete da povređujete sebe i partnera, kao i da nanosite štetu vašem partnerskom odnosu.

Prilagođeno sa: https://www.goodtherapy.org/blog/how-anxiety-destroys-relationships-and-how-to-stop-it-0622155

3 thoughts on “Kako anksioznost uništava veze (i šta možete da učinite povodom toga)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s