6 tajni najsrećnijih parova

Ovih nekoliko navika, na osnovu naučnih istraživanja, imaju veze sa zadovoljstvom u partnerskom odnosu.

Veliki deo našeg života je vezan za našeg partnera—naše vreme, planovi, energija, motivacija, emocije, interesovanja i ciljevi. Ako ste u odnosu, postoji malo aspekata vašeg života kojima pristupate nezavisno i odvojeno od osobe koju volite. Umesto toga, vi koračate kroz život pod uticajem vašeg partnera.

Pošto je očigledna važnost koju partneri imaju u oblikovanju naših životnih iskustava, imati najbolje moguće odnose postaje nešto od krucijalnog značaja. Koje sve navike možete da usvojite, kako biste poboljšali svoju vezu? Prvo, prepoznajte činjenicu da srećan odnos sa partnerom nije nešto što se postiže jednom zauvek—naprotiv, to je više nešto što se kultiviše kao neprestana investicija energije od strane oba partnera. Ljudi u srećnim vezama ih gaje svaki dan. Oni stvaraju zdravu nezavisnost, rade na tome da prepoznaju međusobne potrebe i posvećeni su tome. Ako vam izgleda da neki par to radi veoma lako, to je verovatno zato što su predano i dugo radili na tome da izgrade skup navika, koji su sada regularni deo njihovih interakcija. Ali, svaki par može da usvoji te navike, kako bi “resetovali” i oživeli svoj odnos.

Šta vi možete da uradite kako biste poboljšali vašu vezu? Istraživanja pokazuju koje to navike srećni parovi usvajaju i otkrivaju načine na  koje možete da preduzmete male korake i učinite male promene, koji će značajno uticati na blagostanje vašeg partnerskog odnosa.

  1. Prepoznajte svoj stres i upravljajte njime.

Ako vam posao, prijatelji ili porodica uzrokuju stres, najverovatnije će vaš partner—i vaša veza—biti pod uticajem stresa. Skorašnja istraživanja su pokazala efekat “prelivanja stresa” u partnerski odnos, bez obzira na njegovo poreklo. Praktikovanjem svesnosti sopstvenog nivoa stresa i upravljanjem stresorima (npr. korišćenje zdravih mehanizama prevladavanja stresa, poput meditacije, vežbe, sna i zdrave hrane), vi ćete povećati svoje lično blagostanje, ali ćete uticati i na poboljšanje partnerskog odnosa.

  1. Sačekajte sa SMS porukama.

Ma koliko bili u iskušenju da to učinite, prekidanje vremena koje imate sa partnerom da biste proveravali telefon, jeste jedna od navika koje možete da se rešite. Jedan od faktora rizika za vezu je koliko partneri ignorišu jedan drugog, koristeći svoje telefone—pogotovo ako je to problem već neko vreme. Zaključak: Kada ste sa svojim partnerom, dajte mu svu pažnju i minimizujte upotrebu mobilnog telefona.

psihoterapija, terapija, psihoterapija online, bral, partnerski odnos, anksioznost, depresija, emocije
Razvijanje samokontrole i sposobnost regulisanja emocija mogu voditi jačanju partnerskog odnosa.
  1. Razvijajte samokontrolu.

Kada bi vam neko dao vudu lutku, i kada bi vam rekao da je to vaš partner, koliko biste igli zaboli u tu lutku? U jednom istraživanju koje je trajalo 21 dan, parovima je data takva mogućnost, a istraživači su merili nivo glukoze (šećera) u krvi i došli do zaključka da niži nivo glukoze je bio povezan sa više igli u lutki (tj. jačim agresivnim impulsima). Dakle, pre nego što iznesete nešto iritantno što je vaš partner rekao ili uradio, proverite koliko ste gladni, jer ako nešto gricnete, to će sigurno uticati na vašu sposobnost regulisanja emocija. Povećanje samokontrole može da pomogne u tome da razvijate zdrave interakcije, što može voditi jačanju partnerskog odnosa.

  1. Dajte pažnju posle seksa.

Parovi koji provode više vremena razmenjujući nežnosti posle seksualnog odnosa (npr. maženje, ljubljenje, itd.), pokazuju više nivoe seksualnog i romantičnog zadovoljstva. Ova ponašanja vezivanja tokom trenutaka ranjivosti, posle seksualnog odnosa, mogu da vode jačanju intimnosti, povezanosti i poverenja; njihova povezanost sa zadovoljstvom u vezi, sugeriše da oni mogu da budu dobar način da se podrži zdrav i srećan partnerski odnos.

  1. Praktikujte efektivno opraštanje.

Ponekad se partneri međusobno povređuju. Možda su to manje iritacije, problemi u komunikaciji, ili nezadovoljstvo koje brzo prođe, ali nekada partneri ozbiljno vređaju i povređuju jedno drugo. Istraživanja pokazuju da opraštanje dobro predviđa stepen zadovoljstva u vezi, ali način na koji se opraštanje komunicira je takođe veoma važno. Korišćenje neverbalnih strategija, kao što je zagrljaj, ili tehnika minimizovanja (npr. “to nije velika stvar”), bolje predviđaju zadovoljstvo u partnerskom odnosu od diskusionih strategija (npr. razgovor o tome šta se desilo i osećanjima koja se vezuju za te događaje), ili pristupa uslovljavanja (npr. “Oprostiću ti ako…”), ili čak od eksplicitnih izjava opraštanja.

  1. Dopustite sebi da budete razigrani.

Izgleda da parovi mogu da imaju mnogo benefita od razigranosti—sposobnosti da stvaraju zabavu, humor i uživanje u različitim situacijama. Istraživanja pokazuju da je razigranost dobar prediktor zadovoljstva u vezi, to jest, da podržavanje razigranosti kod partnera može da utiče na dugoročnu sreću u partnerskom odnosu.

Postoje mnogo pristupa kultivisanju zdrave, srećne romantične veze, ali gorenavedene navike reflektuju određene teme: prvo, pobrinite se za sebe. Investirajući vreme i energiju svoje mentalno i fizičko blagostanje, lakše ćete moći da jasno mislite i da date najbolju verziju sebe u partnerskom odnosu. Drugo, dajte svom partneru pažnju. Ne samo da će vam pažnja dati priliku da maksimalno iskoristite vreme koje imate zajedno, nego će vam pružiti i najbolji uvid u to koje su to partnerove potrebe i kako da nju ili njega najbolje podržite.

Prilagođeno sa: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/meet-catch-and-keep/201801/6-secrets-the-happiest-couples

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s