Izazivanje negativnog samoobraćanja

Većina ljudi to ne shvata, ali kako živimo i radimo, mi svakodnevno konstantno mislimo o tome šta nam se dešava i situacijama u kojima se nađemo. Ovo je kao da imamo unutrašnji glas u glavi koji određuje kako ćemo doživeti svaku situaciju. Psiholozi ovaj unutrašnji glas zovu “samoobraćanje”, i on uključuje naše svesne misli, kao i naše nesvesne pretpostavke i uverenja.

Većina našeg samoobraćanja je razumna—”Bolje da se pripremim za sledeći ispit”, ili “Jedva čekam sledeću utakmicu”. Međutim, jedan deo našeg samoobraćanja je negativno, nerealistično i samoporažavajuće—”Sigurno neću uspeti”, ili “Nisam dobro odigrao! Ja sam beznadežan, za mene nema nade”.

Samoobraćanje je najčešće okrenuto ka negativnim evaluacijama situacije, a ponekad je prosto netačno. Ako ste doživeli depresiju, vrlo je verovatno da procenjujete mnoge situacije negativno. Zato je pogotovo važno obratiti posebnu pažnju šta sve pričate sebi, i da izazovete neke negativne aspekte vašeg mišljenja.

Možete da testirate, izazivate i menjate vaše samoobraćanje. Možete da promenite neke negativne aspekte vašeg mišljenja tako što ćete izazvati iracionalne delove i zameniti ih racionalnijim mislima.

Posle određenog vremena, naučićete da praktikujući ove strategije sve češće primećujete negativno samoobraćanje, u trenutku kada se događa, i onda svesno birate da mislite o situaciji na realističniji i korisniji način.

Izazivanje samoobraćanja

Osporavanje vašeg samoobraćanja znači izazivanje onog negativnog dela ili nekorisnih aspekata. Rad na ovome vam pomaže da se osećate bolje i da odgovorite na situacije na korisniji način.

Učenje osporavanja negativnih misli će zahtevati vreme i mnogo vežbanja, ali je vredno truda. Jednom kada počnete to da radite, verovatno ćete biti iznenađeni činjenicom koliko je vašeg mišljenja netačno, preterivanje, ili je previše fokusirano na samo negativne aspekte situacije.

Kada god se budete osećali depresivno, ljuto, anksiozno ili uznemireno, koristite ovo kao signal da prestanete to da radite i da postanete svesni sopstvenih misli. Koristite vaša osećanja kao znak da bi trebalo da počnete da posmatrate svoje mišljenje.

Dobar način da testirate tačnost vaših percepcija može biti to da postavite sebi neka izazovna pitanja. Ta pitanja će vam pomoći da procenite koliko je vaše samoobraćanje korisno u datom trenutku. Takođe će vam pomoći da pronađete druge načine da mislite o situaciji.

Postoje 4 glavna tipa izazovnih pitanja koja možete sebi postaviti:

 1. Testiranje realnosti
 • Koji su to dokazi za i protiv mog mišljenja?
 • Da li su moje misli činjenice, ili su to samo moje interpretacije?
 • Da li prebrzo donosim negativne zaključke?
 • Kako mogu da saznam da li su moje misli zapravo istina?
 1. Potražite alternativna objašnjenja
 • Da li postoji bilo kakav drugi način posmatranja ove situacije?
 • Šta još ovo može da znači?
 • Da sam pozitivan, kako bih procenio ovu situaciju?
 1. Postavite stvari u perspektivu
 • Da li je ova situacija toliko loša kao što mislim da jeste?
 • Šta je ono najgore što može da se desi? Kolika je verovatnoća za to?
 • Šta je najbolja stvar koja može da se desi?
 • Šta će se najverovatnije desiti?
 • Da li postoji nešto dobro u vezi ove situacije?
 • Da li će ovo biti bitno za pet godina?

Kada se osećate anksiozno, depresivno ili da ste pod stresom, vrlo je verovatno da će vaše samoobraćanje postati ekstremnije, očekivaćete najgore ishode i fokusiraćete se na najnegativnije aspekte vaše situacije. Tako, korisno je pokušati postaviti stvari u perspektivu.

 1. Korišćenje mišljenja usmerenog ka cilju
 • Da li mi ovakvo mišljenje pomaže da se dobro osećam i da ostvarim svoje ciljeve?
 • Šta mogu da uradim, a da mi pomogne da rešim probleme?
 • Da li mogu da naučim nešto iz ove situacije, tako da mogu da budem bolji sledeći put?

Prepoznavanje da vaš način mišljenja može da bude samoporažavajući (to jest, zbog njega se ne osećate dobro ili vam ne pomaže da dođete do onoga što želite), može vam nekada pomoći da posmatrate stvari iz druge perspektive.

Vi možete “poraziti” vaše negativno samoobraćanje danas tako što ćete izazvati sebe sa ovim pitanjima svaki put kada budete sebe “uhvatili” kako se negativno obraćate sebi.

Prilagođeno sa: https://psychcentral.com/lib/challenging-negative-self-talk/

7 thoughts on “Izazivanje negativnog samoobraćanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s