Iznenađujući način da kultivišete zadovoljstvo

Naučite kako da preuredite vaše prioritete i da živite u sadašnjosti

Ne biste pomislili da bi razmišljanje o smrti  moglo da vas učini srećnijim, ali značajni klinički i naučni dokazi govore u prilog baš ovome.

Irvin D. Jalom, poznati psihijatar koji je zainteresovan za odnos duhovnosti i psihologije, intenzivno se bavi pacijentima obolelima od raka i njihovim porodicama. On je pronašao da momentalni šok od takve dijagnoze ima dalekosežne posledice po živote pacijenata, uključujući:

  • Reorganizovanje životnih prioriteta: ono što je trivijalno se pokazuje kao trivijalno, i može se ignorisati.
  • Osećaj oslobođenja: mogućnost aktivnog izbora nečinjenja stvari koje vam se ne rade.
  • Pojačani osećaj življenja u sadašnjem trenutku, umesto odlaganja življenja života u neko neodređeno vreme u budućnosti.
  • Živopisno uvažavanje elementarnih životnih činjenica: promena godišnjih doba, vetar, lišće koje opada, prošli Božić, i tako dalje.
  • Dublja komunikacija sa voljenima u odnosu na onu pre krize.
  • Manje strahova u međuljudskim odnosima, manje briga oko odbacivanja, veća voljnost da se preduzmu rizici nego pre krize.

Sučeljavanje sa idejom smrti nas čini više prisutnim u sadašnjem trenutku. Mi ne znamo šta sutra donosi: mi imamo samo ovaj dan, ovaj trenutak. Kada smo u potpunosti prisutni u sadašnjem trenutku ne razmišljajući u budućnosti, manje smo podložni mučenjem samih sebe sa “šta bi bilo kad bi bilo” u različitim životnim situacijama.

Dodatno, poznati psiholog Tod Kašdan piše u članku za Huffington Post “Sučeljavanje sa smrću sa otvorenim, svesnim stavom”, da veća otvorenost prema mislima o smrti otvara prostor za više saosećanja sa drugima i pravičnost u međuljudskim odnosima.

Pokušajte ovo. Sledeći put kada budete uhvatili sebe kako uzaludno preispitujete sebe oko nečega, samo se zapitajte: Da znam da mi je ovo poslednji dan na planeti Zemlji, da li bih ga proveo/la brinući oko ovoga? Ako ne biste bili zabrinuti oko toga tada, zašto ste onda zabrinuti sada?

Naravno, ovo nije lako. Ne možete tek tako isključiti sve anksioznosti kao da su na prekidaču. U stvari, vrlo je lako čitajući ove redove, osetiti se krivim zbog toga što brinete. Svi smo ljudi, i niko od nas ne može baš stalno i svaku put da živi život punim plućima. Ali suočavanje sa krhkošću života može da nam pomogne da malo usporimo i da se ne fokusiramo na budućnost koju ne možemo da kontrolišemo, već na sadašnjost, sa svim svojim bogatim teksturama.

Prilagođeno sa: https://www.psychologytoday.com/blog/living-the-questions/201401/surprising-way-cultivate-contentment

4 thoughts on “Iznenađujući način da kultivišete zadovoljstvo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s