Tretman traume: Šta vaše telo tu radi?

U poslednje vreme, na stručnim konferencijama o traumi, dosta se govori o telu. Dok se psihologija kao nauka puno fokusirala na um, emocije i psihu, telo je bilo pominjano u razgovorima, ali tek je u poslednjih nekoliko godina dospelo u fokus. Sve više se govori o fizičkim aspektima isceljenja u tretmanu traume i oporavku od traume.

Kada se vratimo u prošlost, nailazimo na rad Pjera Žaneta u kasnim 1800.-im, koji piše o somatskoj psihoterapiji, to jest, terapiji koja uključuje mudrost tela. Skorašnji pokušaju u struci su oni Babete Rotšild, Peta Ogdena, i Pitera Levina. Recentnija istraživanja socijalnog psihologa Ejmi Kadi i njenih kolega na Harvardu su potvrdili ono što neki terapeuti govore već godinama—“problemi su u ćelijama”—ili bar u uticajima koje naše ćelije imaju na naša iskustva.

Kadi i njen tim su doneli neke značajne zaključke u okviru istraživanja telesnog stava koji možemo nazvati “poze moći”. Oni su otkrili da držanje telesne pozicije koja širi telo (stajanje sa rastegnutim rukama ili rukama na kukovima, sedenje dok se blago naslanjamo na stolicu sa ispruženim rukama) može da u značajno meri poveća koncentraciju merenih hormona u krvi, a koji su povezani sa stresom. Sedenje u “malim” pozicijama koje zatvaraju prednji deo tela (grbljenje, sa prekrštenim rukama i nogama) ima suprotan efekat.

Svi možemo da naučimo kako da donesemo dublje isceljenje ako uzmemo u obzir zaključke ovih skorašnjih istraživanja. Evo tri najvažnija načina da uključite vaše telo u proces isceljenja:

  1. INVESTIRAJTE U SVOJE ZDRAVLJE

Kada osoba koja je na terapiji opisuje neku simptomatsku epizodu, često će reći neku naizgled nevažnu informaciju, poput “Nisam jeo ceo dan”, ili “Možda sam popila previše kafe danas”. Naravno, ne želimo da redukujemo izazove mentalnog zdravlja samo na nedostatak hrane ili dehidraciju; međutim, i telo i mozak reaguju na ove vrlo fizičke aspekte života. Uravnotežena ishrana vam daje vitamine i minerale—makro- i mikronutrijente koji su vam preko potrebni kako bi održavali sve funkcije vašeg sistema.

Razmislite kako vaše navike ishrane, pijenja, vežbanja i spavanja mogu da utiču na vaše iskustvo stresa i drugih izazovnih simptoma.

psihoterapija, psihoterapija online, online psihoterapija, anksioznost, depresija, savetovanje, psihologija, psiholog, mentalno zdravlje, trauma
Sama promena telesnog stava može značajno da promeni vaše raspoloženje.
  1. KORISTITE TELESNI STAV KAKO BI PROMENILI RASPOLOŽENJE

Ovo možemo da nazovemo “Čarli Braun efekat”, koji stoji u svom “depresivnom stavu”. On kaže: “Najgora stvar koju možeš da uradiš jeste da se ispraviš i podigneš glavu visoko, jer ćeš odmah početi da se osećaš bolje”.

Ovo je sjajan crtani film, i govori o istini najnovijih istraživanja. Kao što su Kadi i njene kolege pokazali, u samo nekoliko minuta moguće je promeniti nivo naših hormona, smanjiti stres, i povećati osećaj lične moći i snage.

Pošto trauma može da bude iskustvo koje oduzima moć pojedincu, preporučuje se da pokušate da isprobate ovaj stav:

  • Ako možete, ustanite i ispravite se. Istegnite svoje ruke kako bi se osećali da ste veći. Ako ne možete da ih ispružite, probajte da stavite svoje ruke na kukove i da zauzmete stav Supermena. Istaknite grudi!
  • Budite u ovoj poziciji 2-3 minuta.

Prepoznajte sada kako se osećate. Motrite na promene u mislima, emocijama, raspoloženju i disanju. Pokušajte ovo svaki put kada vam je potrebna mala pomoć. Nastavite da posmatrate kako vaš stav može da utiče na to kako se osećate moćno ili bespomoćno. Samo posmatranje toga kako ste se ponovo zgrčili može da vam pomogne da prepoznate priliku da zauzmete “moćan stav”!

  1. TELO SVE PAMTI

U istoimenoj knjizi, psihijatar Bazel van der Kolk, autor piše o tome kako naša tela prolaze sva iskustva zajedno sa nama, a da ćelijska memorija ostaje prisutna i kada se različiti događaji završe. Šta možete da učinite u vezi ovoga?

Razmislite o tome da odete na jogu, taičičuan, ili neki drugi oblik terapije pokretom. Zapitajte se: Šta možete da uradite kako bi slušali svoje telo, da čujete to što drži u sebi, pokušava da se seti ili da izrazi?

Jedan princip mnogih somatskih metoda jeste da šaljete ljubav i empatiju delu tela koji je u bolu, negujući ga kao što bi negovali malo dete. Dajte sebi svu moguću empatiju, poštovanje i negu koju možete da date, i odmarajte se kada možete.

Ovo može uključivati i redefinisanje granica, pogotovo u karijeri i odnosima sa drugim ljudima. Može uključiti i traženje pomoći i usporavanje svega, što često predstavlja veliki izazov. Zapamtite da je uvek najbolje sprečiti—mentalno, emocionalno i fizički—nego lečiti.

Investirajte u sebe: to će biti dobro i za vas i za vašu sredinu.

Na kraju, ovo će vam pomoći da razumete i uvažite ulogu tela u isceljenju traume. Ako ste bili “zaglavljeni” u sopstvenoj traumi i niste uključili telo u proces isceljenja, razmotrite ovo kao pozivnicu da to učinite što pre.

Zapamtite, spori i uporni dobijaju trku—a ovde čak nije ni trka u pitanju. Bolje je uraditi nešto malo i “zagrejati” telo za ovu ideju nego obrađivati mnogo toga odjednom.

Prilagođeno sa: https://www.goodtherapy.org/blog/trauma-treatment-whats-your-body-got-to-do-with-it-0507155

3 thoughts on “Tretman traume: Šta vaše telo tu radi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s