Volite svoje telo, oslobodite svoj um

11 načina da se “otrgnete” od svog autopilota i da ponovo uspostavite vezu sa svojim telom.

Često smo toliko prezauzeti planiranjem i sanjarenjem i pravljenjem priča, da zaboravljamo na svoje telo. Ono što se dešava u telu je ovde-i-sada, pa je vreme da proverite šta se to zapravo dešava u telu. Ovo će vam pomoći da izbacite autopilota, razvijete više svesnosti, i da pravite bolje izbore.

 1. Poznajte svoje telo

Jednostavan sken tela je odličan način da dođete u kontakt sa energijom tela. Lezite, zatvorite oči, i postanite radoznali u vezi senzacija koje osećate—kao što su golicanje, toplota, hladnoća, tenzija—i postanite intimni sa njima, dok se menjaju od stopala do glave.

 1. Smanjite stres sa redovnim pregledima

Svakog dana, naša tela akumuliraju stres. Radite redovne provere na svakih sat vremena, tako što ćete duboko udahnuti i primetiti gde se tenzija nalazi—možda u obrvama, vilici, ramenima ili abdomenu. Dozvolite napetim delovima tela da omekšaju dok dišete, onda se protegnite i prilagodite svoj stav.

 1. Okusite dobro

Mi često osećamo emocije, i dobre i loše, u sopstvenom telu. Sledeći put kada se budete osećali dobro, primetite kako se ovo manifestuje na fizičkom planu. Da osećate da je vaše telo relaksirano? Da li postoji toplota u vašim grudima ili smešak na vašem licu? Kada postanemo svesni pozitivnih emocija, to nam dozvoljava da proširimo trenutnu perspektivu i dozvolimo da se pozitivne reakcije dese, kao želja da uživate u prelepom pejzažu ili u impulsu da se igrate. Bez sumnje ovo stvara veću listu ličnih resursa.

 1. Povećajte svoju emocionalnu inteligenciju

Osluškujte svoje telesne reakcije u ovde-i-sada o tome kako se osećate. Pokušajte da jednostavno posmatrate ove znake i vi ćete postepeno povećavati svoju emocionalnu inteligenciju—a to je, u stvari, vaša sposobnost da razumete svoje emocije i da njima upravljate.

 1. Budite kao Supermen!

Istraživanje socijalnog psihologa Ammy Cuddyja pokazalo je da određene poze tela zaista mogu da povećaju samopouzdanje i da redukuju stres. Pokušajte da stojite kao Supermen, sa pravim leđima, izbačenim grudima, otvorenog srca, i rukama na struku—i tako stojite dva minuta.

 1. Radujte se dnevnim zadacima

Naši mozgovi su podešeni tako da od dnevnih zadataka naprave rutine, kako bi mogli da se fokusiramo na nove aktivnosti. Ali, kada unesemo radoznalost i svesnost u jednostavne zadatke, kao što su pranje sudova ili tuširanje, ono svakodnevno i obično postaje ponovo veoma živo. Sledeći put kada se budete tuširali, na primer, primetite kako osećate vodu na svojoj koži, koncentrišite se na miris šampona, zvukove kapljica vode. Ovo će možda biti najbolje tuširanje ikada!

 1. Osluškujte svoje srce

Esencijalna komponenta lične dobrobiti je kultivisanje otvorenog srca, a mi možemo da koristimo naše telo za to. Uzmite jednu ili obe ruke i stavite ih na svoje srce, mislite na nekoga ko vas zasmejava, i poželite im nešto dobro.

 1. Osetite svoj centar

Abdomen se često zove i “središte” ili “jezgro” tela, a mi možemo da ga koristimo za podsticanje snage i ukorenjivanje. Ako se osećate da ste pod stresom ili da ste anksiozni, stavite jednu ili obe ruke na telo. Onda udahnite nekoliko puta i pokušajte da primetite kako vas disanje ukorenjuje.

 1. Pomerite svoje telo

Većina nas provodi suviše vremena tako što sedi, pa onda sasvim prirodno, naša tela se skupe i budu napeta. Ovo dalje proizvodi tenzije, stres i nepotrebne kontrakcije mišića. Pomeranjem tela—promenom telesnog stava, otvaranjem grudi, blagim istezanjem—mi postajemo više prisutni.

 1. Izbacite sve to smehom napolje

Istraživanje na Loma Linda University je pokazalo da smejanje na ograničen vremenski period može da vam pomogne da smanjite stres i da povećate svoje kratkoročno pamćenje. Drugo istraživanje na University of Maryland je pokazalo da smeh može da nas zaštiti od srčanih oboljenja. Provedite više vremena sa ljudima koji vas zasmejavaju i radeći ono što vas zasmejava. Dodatno, smeh je zarazan, tako da kada se smejete, vi pozitivno utičete na svet.

 1. Široko se osmehujte

Kao i smeh, polu-osmeh šalje signal telu da se nešto dobro dešava. Eksperimentišite sa nežnim i suptilnim osmehom svakog dana i proveravajte kako se osećate.

Prilagođeno sa: https://www.mindful.org/love-your-body-free-your-mind/?utm_content=buffer8e421&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

3 thoughts on “Volite svoje telo, oslobodite svoj um

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s