Zašto je pokušavati da budete srećni toliko depresivno?

pozitivne i negativne emocijePostoji prejak pritisak da budete pozitivni sve vreme.

Ako su vam ikada rekli (ili ste govorili sebi) da se razvredrite, pogledate na svetlu stranu, ili prebrojite svoje blagoslove, ovaj članak je za vas.

Amerikanci su kao celina jedna pozitivna masa: najbolje je biti pozitivan, ako želite da se uklopite. U knjizi Bright Sided: How Positive Thinking Is Undermining America, Barbara Ehrenreich je uradila sjajan posao u tome što je napisala nešto o američkom preuveličavanju sreće. U ovoj knjizi, ona ispituje kako američka kultura je preterala u iskazivanju značaja pozitivnosti, a premalo ceni vrednost negativnih emocija, kao što su tuga ili žaljenje.

Ispostavilo se da to nije dobra vest.

Po skorašnjem istraživanju, društveno prenaglašavanje pozitivnih emocija i obezvređivanje negativnih emocija, može da ima neželjene posledice: umesto da porazi depresiju, cirkularno akcentovanje sreće može da je pojača i hrani. To je ironično, ali ne i toliko smešno: što više ignorišemo negativne emocije i fokusiramo se na pozitivne, to se gore osećamo.

“Nemoj da si tužan”

Istraživači su radili istraživanja sa depresivnim ljudima i pitali su ih da rangiraju želje drugih ljudi da se oni ne osećaju tužno ili anksiozno svakog dana. Pronašli su da “što više osoba oseća pritisak iz društvene sredine da ne doživljava negativne emocije, to je veća verovatnoća da će doživeti depresivne simptome.”

Izgleda da naša sreća je pojačana poređenjem sa više socijalno poželjnom veselošću: ne samo da smo tužni, ili depresivni, nego zbog socijalnog pritiska, mi se osećamo loše zato što nismo srećni—što nas tera da se osećamo još lošije.

Istraživanje dodaje još jedan dokaz u skupu empirijskih istraživanja za konstruktivnu stagnaciju. Ovo znači da ako želimo da budemo srećni, moramo da dozvolimo sebi i drugima da budemo tužni.

Reći “da” tugi

Potiskivanje negativnih emocija vodi emotivnoj konstipaciji, a ne slobodi. Najbolji način da se oslobodite negativnih osećanja što pre jeste da ih ne gurate od sebe, nego da ih prigrlite.

Pokušajte sledeće kako biste postigli emotivno blagostanje:

  1. Primetite i imenujte vaše emocije kada se pojave. Za početak, pokušajte sa ovim: bes, žaljenje, poniženje, bojazan, sramota, bespomoćnost, povređivanje, strah. Ova osećanja su često u igri, ali ih nekada ne imenujemo zbog onoga što jesu: dimenzije našeg iskustva.
  2. Nemojte da reagujete na vaša osećanja. Nije uvek dobra ideja da reagujete/da budete aktivni: očaj, sam po sebi, ne može da vas povredi. Ali suicidalno ponašanje definitivno može. Sedite malo sami sa sobom i tolerišite negativna osećanja, umesto što ih izražavate.
  3. Ponudite saosećanje sa sobom, ne prekor, kada se negativna osećanja pojave. Vi ih ne birate. Ona se dešavaju suviše brzo, i jednom kada se aktiviraju, ona su tamo dok ne odu. Vi samo birate da li da ih prihvatate ili ih gurate od sebe.
  4. Prestanite da jurite sreću. Razlika između onoga kako se stvarno osećate i kako želite da se osećate će samo učiniti da budete još više nesrećni.

Prihvatite kako se osećate u ovom trenutku. Ako nije zbog medicinskog stanja (iako je uvek pametno to proveriti), onda postoji razlog zbog koga se tako osećate. Shvatite to kao informaciju—osećanja zbog toga i postoje.

Zahvalite svojim emocijama zbog toga što su tu, i dajte sebi reč da ćete uvek im pridati dužnu pažnju i poštovanje.

Prilagođeno sa: https://www.psychologytoday.com/blog/constructive-wallowing/201707/why-trying-be-happy-is-so-depressing

3 thoughts on “Zašto je pokušavati da budete srećni toliko depresivno?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s